Shooting dogs [recension]

Shooting Dogs är en verklighetsbaserad film som handlar om två européer i Rwanda där de har öppnat en skola för afrikaner, befolkningen är uppdelade i Tutsier och Hutu.
Huvudpersoner är Christopher och hans far som är präst vid kyrkan och har varit där under en längre tid och känner de flesta i byn och staden i närheten av kyrkan och skolan som ligger i samma område.

 

Filmen börjar med att man får se hur en flicka tränar löpningen under Christophers och sina vänner höga hejarop.

Sen får man följa med Christopher ner till ”centrum” där han ringer upp sin mor, och även träffar en annan vit människa som jobbar för BBC.

Hon berättar att hon just hade fått sett en brutal avrättning på ett par Tutsier.

Och sättet de blev avrättade på var inte med ett gevär, pistol eller liknande utan de som mördade de hade använt macheters och eftersom de inte är så vassa så blir det en lång och plågsam död.

 

Läget förvärras senare av att Tutsiernas president dödas och FN soldaterna som var hans likvakter kidnappades och avrättades.  När nyheterna kommer ut om detta söker många Tutsier och även Hutu medlemmar skydd vid skolan och kyrkan, men tack vare dådet på presidenten så förvärras relationerna mellan även de människor som söker skydd och alla är rädda för alla, men de Hutu personer som finns och hjälper Christopher och hans far har en fördel tack vare att de inte finns med på listan för de människorna som myndigheterna har skapats för att spåra, leta på och döda.

 

Situationen förvärras ännu mer när det visar sig att en av de som har stått Christopher närmast har gått över till de Hutu grupper som mördar oskyldiga barn, kvinnor och andra Tutsier.

Christopher får även se en av de Tutsier som sökt hjälp vid skolan avrättas hänsynslös med macheters och eftersom man inte dör av ett hugg så får Christopher den människan skrika av smärta och till slutar dör.

 

Allt eftersom läget bli värre och värre bestämmer till slut FN och Amerika att ta hem alla vita människor och den FN styrka som för tillfället finns vid skolan och kyrkan.

Det skapar kaos och vid första evakueringen stannar Christopher men när han ser en nära vän till sin far och en hel grupp med tutsier försöka fly från skolan och alla Hutu’s så dödas de på samma brutala sätt som dem tutsier Christopher fick se tidigare.

Då förstår han hur hemskt läget är och till slut bestämmer han sig för att åka med tillsammans med FN styrkan tillbaks till Amerika.

 

Mina tankar om denna film är att den är hemsk, att se hur man kan döda oskyldiga på ett vidrigt och plågsamt sätt är riktigt hemskt.

Förstår inte hur man kan se så lågt på andra människor, är inte de lika värda som alla andra?

Det värsta är ju att det är baserat på en verklighändelse och det gör att man mår ännu värre när man ser den här filmen enligt mig själv, fast andra kanske inte känner lika men att se människor dödas på detta sätt är inte så speciellt roligt.

Fast filmen i sig är väldigt bra filmat, fast inte den bästa, men det är väl svårt att göra den här händelsen så verklig som möjligt… eller jag kan väl ha fel, tänkte inte så mycket på hur den var gjord och så vidare, men om man inte gillar blod och se hur andra människor dödas hänsynslös med macheters ska man nog inte se den enligt mig.

Men de som gillar filmer baserade på verkliga händelser borde se den även om den är väldigt ”rå”.

 

Detta blev en lång recension , hoppas ni gillar den och jag är inte speciellt aktiv nu som ni märker men från och med den här helgen så kommer jag ha massa att göra och skriva om och jag kommer nog göra fler tips inlägg om foto eller liknande här eller på min fotoblogg.

Hoppas ni får det bra nu och Grattis till Kim som blir 18 idag:)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0